Egy új könyvről.....Elsősorban szülőknek és nagygimnazistáknak ajánlom.

Megjelent Ruff Tibor könyve. Egy rövid rész a könyv elejéről:

"határozottan szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy az európai civilizáció – sőt talán az egész emberiség – történelmében nincs még egy olyan kérdés, amely mind szellemi, eszmei, érzelmi, mind pedig történelmi, társadalmi értelemben annyira mély és hosszantartó feszültséggel és annyi rettenetes sérelemmel terhelődött volna meg, mint az egyazon Istenre hivatkozó zsidóság és kereszténység viszonyának problémája, amely probléma, legalábbis az eszmék világát tekintve, éppen dolgozatom tárgya körül kristályosodott ki. Még filozófiai értelemben is valós kérdés, hogy lehetséges-e, szabad-e, kell-e egyáltalán most vagy valaha is úgy megközelíteni ezt a témát, hogy eközben legalább elvileg kikapcsoljuk az elmúlt kétezer év e véráztatta hordalékának visszamenőleges hatását. Mindenesetre munkahipotézisként feltételezem, hogy talán lehetséges, szabad és kell, mert különben nincs is értelme továbbhaladni a tárgyat illető tudományos vizsgálódással.

Azt azonban így is tudatosítanunk kell, hogy a témánkkal kapcsolatos, akár teológiai, akár történettudományos, akár filozófiai irodalom a más tárgyaknál megszokottnál jóval erősebben meg van terhelve vagy – jobb esetben – kísértve minden oldalon az elfogultság problémájával, amely a tudományos kutatásban – legalábbis elvileg – megengedhetetlen. De már most sietnék leszögezni, hogy az elfogultság nem kriminalizálandó minden tekintetben, hiszen senkitől sem lehet elvitatni a jogot ahhoz, hogy tudósként is ember legyen, s mint ilyen legjobb lelkiismerete szerint higgyen valamiben és tartozzon valahová."

Szerző ezekben a percekben dedikálja művét a Könyvfesztiválon. A dedikálás délig tart...ez egy dolog, magát a könyvet viszont később is megveheted.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olvass.blog.hu/api/trackback/id/tr921085418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása