Egyszóval meghalt , de most különösen érdemes hagyatékát emlegetni, elemezni, értékelni. Én is erről szeretnék beszélni.

 Azokról a gyerekkönyvekről, amelyek sok felnőttnek is örömet okoztak és okoznak. Nekem is. Alsóban dolgozom, egy általános iskolában. Az évek során többször olvastam fel több könyvét is a gyerekeknek. Különösen a Frakkokat kedveltük. Őszinte, illúziók nélküli és mégis kedves történetek ezek. Realista történetek, amelyek valóságos eseményekhez visznek közel. Mégis, nagyon emberi világ az övé. Nem tudok mást mondani, emberi és realistán optimista. Ha például a Kukori sztorira gondolunk, akkor egy komplett szatírát látunk magunk előtt, amelyben egy csepp hamis remény nincs. A Futrinka utcáról szóló regényében a kolbászkerítés körüli ügyek épp mostanság is érdekesek. A Szeleburdi család naplóregényei is a legjobb magyar gyerekregények közé tartoznak. Kár, hogy az utóbbi években már nem írt, igaz, biztos meg is volt ennek az oka. Nem tudom. Olvassuk fel  és olvassuk el könyveit és beszéljünk róluk sokat, érdemes.

Maradjunk Kukoriéknál. A Kukori sorozat önismereti tréning 0-99 éves korig.

Rátaláltam erre a kiváló kritikára,nagyon megörültem neki.

"A Kukori és Kotkodának ez az elmaradó mozdulat az eszmei üzenete. A felfüggesztett bosszú, a megúszott büntetés, ami azt ígéri a nagy bajban, hogy a társas kapirgálás a közös szemétdombon holnap is folytatható. Mindez pedig kizárólag azért lehetséges, sugallja a rajzfilm, mert ezek a szárnyasok egymást, mindevvel együtt és mindennek ellenére, szeretik, szeretik, szeretik. Magyar falu, rögvalóság, kisemberek, dili és érzelem, komplett házassági játszmák: közben meg alig tíz perc az egész. S mialatt röhögünk, részben vagy egészben sajnos magunkra ismerünk - a hátunk is tollas már talán. "

Igaz,ma talán jóval durvább és "őszintébb" formában készítenék el a sorozat új változatát,túlzottan derűlátónak minősítenék ezt a régit.És ebben lenne is igazság.

Lenne benne igazság,mégis,az originál Kukori sorozat előnye és erénye pont ez az emlegetett szeretet,a szatírába mélyen beleépített derűlátás és humanizmus.E tulajdonságok nélkül lehetetlen is továbblépni az országnak.

Mert persze tovább kell lépni és a közös szemétdombot el kell takarítani.Mondom:a közöset. Még dal is született erről a dombról:

 

 

 

Talán ez Bálint Ágnes hagyatékának lényege is. Ez is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olvass.blog.hu/api/trackback/id/tr18730226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása